Maak je administratie op orde

Liggen bij jou alle papieren overal verspreid? Of misschien wel allemaal verzameld in een uitgepuilde schoenendoos? Is de stapel papieren zo hoog , dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Wordt je zenuwachtig van ongeopende enveloppen, aanmaningen en dat je bonnen kwijt bent? Een goed geordende administratie verkleint de kans op financiële problemen. Hieronder een aantal tips om je administratie op te ruimen.

Uitzoeken

Voordat je begint, loop door je huis en verzamel eerst alle losse papieren, ongeopende enveloppen, bonnen en je huidige administratie. Vergeet niet om ook te kijken in je (werk)tas en de auto.

Heb je alles bij elkaar ga dan de papieren sorteren. Maak een stapel voor facturen, financieel, verzekeringen, persoonlijke documenten, handleidingen enz. Zorg wel dat je zakelijk en privé apart houdt.

Zo het begin is gemaakt! Ga nu per stapel aan de slag. Leg de documenten in chronologische volgorde. Kijk kritisch per document wat je wilt bewaren of wat weg kan. Vind je het moeilijk om iets weg te gooien, stel jezelf dan de volgende vraag: “wat is het ergste wat kan gebeuren als ik het weggooi?” Afhankelijk van je antwoord beslis je wat je moet doen.

Kom je iets tegen waar je actie in moet ondernemen, ga hier dan niet meteen mee aan de slag maar stop dit in een plastic mapje, zodat je dit later kan oppakken. Nu ben je bezig met het opruimen van je administratie.

Opbergen

De stapel met papieren zal flink geslonken zijn. Nu is het tijd om de documenten te ordenen. Kies voor een systeem dat bij jou past. Zo heb ik zelf zowel een order voor de zakelijke als voor de persoonlijke financiën, een order voor alle garantiebewijzen en een order voor zaken rondom het huis enz. Maar als jij hangmappen fijner vindt, gebruik dan dit. Laat in ieder geval wel ruimte over om meer papieren kwijt te kunnen. Kies een vaste plek in je huis waar alle administratie ligt.  

Tijd inplannen

Is je administratie helemaal op orde, dan heb je overzicht. Zorg dat dit zo blijft en plan tijd in om de administratie bij te houden, dit creëert rust in je hoofd. Indien je dit wekelijks bijhoudt is de klus niet zo groot zodat je niet lang bezig bent én ben je tijdig met het betalen van facturen.

Tip: Zet een postbakje op een vaste plek en stop hier alle documenten en administratie in. Dan kan je meteen beginnen om te administratie bij te werken. 

 

Wil jij weer orde in de chaos zodat je weer zicht krijgt op jouw financiën en administratie en heb je hulp hierbij nodig? Ik als Isabelle – professional organizer kan je daarbij helpen. Samen gaan we aan de slag om je papieren en administratie uit te zoeken, te ordenen en op te bergen. Dit op een wijze die bij  jou past.

info@isabelle-professionalorganizer.nl

06 470 970 27

www.isabelle-professionalorganizer.nl