Blog

Werkstress

Werkstress

Als zzp-er kan je vaak je eigen tijd indelen en hierdoor kan je de werk- en privébalans aanhouden die bij jou past. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk.  Maak je vaak lange dagen? Naast je werk doe je nog aan acquisitie, regelmatig content posten op social media  en het bijhouden van je administratie. En ook privé zijn er tal van activiteiten waar je rekening mee moet houden. Je staat dus eigenlijk altijd aan. Zo kan het zijn dat je stress ervaart.

Is je hoofd vol en kan je niet goed meer concentreren waardoor je dingen vergeet en fouten maakt? Daardoor heb je het gevoel daar je maar door moet gaan met werken?  Pieker je veel omdat je werk niet afkomt? Raak je snel geïrriteerd? Heb je ook helemaal geen zin meer in activiteiten die eigen heel leuk vindt? Ondanks dat je futloos en moe voelt slaap je slecht en ben je niet goed uitgerust? Herkenbaar? Dit zijn een aantal symptomen van werkstress.

Stress verminderen

Heb jij het gevoel dat de balans werk en privé beter kan dan heb ik een aantal tips voor je:

  • Durf ‘nee te zeggen’ als je agenda echt overval zit. Heb je teveel opdrachten dan is de kans groot dat je dit te snel afhandelt en daardoor fouten maakt. Om deze fouten te herstellen kost dit juist weer extra tijd, je bent dan nog verder van huis.
  • Maak een lijst met dingen die je moet doen. En moet je deze dingen ook echt doen of kan dit ook door bv.  iemand anders gebeuren? Stel jezelf de vraag wat gebeurt er als je het niet doet, wat gaat dan fout?  Prioriteer de lijst en pak de belangrijkste als eerste op.
  • Blok tijd in je agenda om de activiteiten op je to-do lijst uit te voeren. Op deze manier maak je inzichtelijk dat je niet alleen je werkafspraken hebt maar ook nog taken moet uitvoeren. Vergeet niet om ook vrije tijd in te plannen!
  • Zet de(geluids)notificaties van je e-mail, whatsapp e.d. uit. Als je geconcentreerd bezig bent wordt je afgeleid door de geluiden / meldingen op je telefoon of laptop als er weer een bericht is binnengekomen. Dit haalt je uit je concentratie. Voordat je het weet ben je bezig een email te beantwoorden en blijft het werk liggen waar je mee bezig bent. Plan tijd in je agenda om je e-mail en berichten te beantwoorden.
  • Neem op tijd pauze. Pak elk uur een minuut of 5 pauze. Sta even op, loop even rond, doe een ademhalingsoefening, maak een paar rek- en strekoefeningen. Neem tussen de middag een langere pauze en ga even naar buiten voor een wandeling. Een pauze nemen helpt vaak al om stress te verminderen.
  • Helpen bovenstaande tips niet en heb je al langere lichamelijke klachten, ben je oververmoeid en kan je je werk niet meer loslaten, schakel dan hulp in zoals je huisarts.
Blijf in balans! 

Als jij  meer rust en overzicht in je planning  en prioriteiten wilt hebben kan ik je als Isabelle – professional organizer helpen om structuur aan te brengen om zo meer rust te creëren.  Neem contact met me op!

info@isabelle-professionalorganizer.nl

06 470 970 27

www.isabelle-professionalorganizer.nl